Onda ryggar på grund av sadel är något jag stöter på väldigt ofta, mer ovanligt att hitta en rygg som ej är påverkad.. Tyvärr.

Vad kan man då som ryttare/hästägare tänka på när detta problem dyker upp? Ta hjälp, av någon som du känner att du litar på. Tar du ut någon eller åker på provning och fortfarande är osäker, då är det (oftast) inte rätt, byt utprovare. Om du känner din häst sedan innan så kommer du märka skillnad relativt fort, är det en helt ny häst kan det givetvis vara svårare.

Mina problem som sadelprovare blir ofta att hitta en sadel i rätt prisklass för kunden, man vill ofta lägga så lite pengar som möjligt men få det som är så bra som möjligt. Ganska självklart, men det är där det stora problemet ligger. De äldre och då även billigare sadlarna är (igen, oftast) inte byggda för hur våra hästar ser ut och rör sig idag. Men alla har inte möjlighet att köpa nya sadlar. Därav en anledning till att jag börjar förmedla begagnat.

Till nästa sak, man måste prova sadeln både på gången och i ridning. Om du lyckas hitta någon på sociala medier som kan säga vad du ska ha för sadel genom att se en bild på hästen skulle jag vara väldigt misstänksam.

Padd eller ingen padd, det är frågan. Här måste man återigen lyssna på hästen, jag rekommenderar att man ska använda fårskinnspadd om man har en sadel med paneler/permanentstoppning just för att det ofta blir stumt mot hästen även om den känns mjuk när man känner på den. Har du en ullstoppadsadel får du den trevliga känslan mot ryggen gratis. Men även här kan behövas en padd i vissa fall. Jag jobbar även en del med correctionpaddar, vilket gör att man kan hjälpa hästen under en period när den bygger muskler/tappat muskler efter skada eller under igångsättning. Ett väldigt bra verktyg om det används rätt!

Hur ofta behöver man kolla sin sadel? Klurigaste frågan. Jag läser ofta om att någon köpt en väldigt dyr, ny, fantastisk och dessutom utprovad som efter två månader inte passar längre. Och sadelprovren blir uthängd. Tråkigt, för kunden såklart, men i min hjärna är det ganska logisk. Tänk dig en häst som haft ont i ryggen en längre tid, kanske flera år. Ryggen är platt, omusklad och öm. Plötsligt får den en sadel som passar, det gör inte ont längre, kompletterar med några behandlingar, hästen vågar komma upp och jobba med ryggen i ridningen, då är inte jag förvånad att se en helt annan häst efter två månader och en sadel som kanske behöver korrigeras eller till och med bytas ut. Vem har då gjort ett dåligt jobb? Ingen. Både ryttare och sadelprovare har ju fått fantastiska resultat! Dock kan jag förstå besvikelsen när den dyra sadeln inte passar, och att utprovare borde upplysa om att detta kan hända innan köpet. Jag rekommenderar att man kollar en nyutprovad sadel inom 1-2 månader för check. Sedan efter ca 6månader och en regelbunden koll varje år efter det, minst.

Viktigt att tänka på när det gäller sadlar är också att musklerna är en färskvara och ändras fort, om du lägger om träningen, lägger in en viloperiod av någon anledning eller byter ryttare. Allt detta måste man ha i åtanke dagligen för att sadeln ska få en chans att passa bra.

Min tanke med detta inlägget är att alla ska våga ha en mer ödmjuk bild om sadlar, ryttare ska lyssna på sin känsla och många borde ha mer förståelse för snabba förändringar i sadeldjugeln.

Lycka till och happy friday!

Kategorier: Vardag

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =